Platte aarde anno 2024, 1

“The European Flat Earth Conference II”, dat is een van de vele benamingen die organisator Frans Heslinga aan een nieuwe internationale conferentie over de platte aarde gegeven heeft. EFECII gaat door in een onooglijk dorpje in Nederlands Limburg in het weekend van 28 en 29 september 2024.

Midden 2016 organiseerde Heslinga een eerste internationale bijeenkomst. Ik ben heel benieuwd wat acht jaar “eigen onderzoek” door een stel compleetdenkers daaraan kan toevoegen.

De affiche oogt aantrekkelijk, maar Frans Heslinga is niet de meest betrouwbare organisator. Voor zijn eerste editie bood hij in eerste instantie een hele rits internationale sprekers aan. Eens de tickets verkocht, bleek uiteindelijk dat het weekend toen werd volgetaterd door één Amerikaanse holleaarder, één Poolse platteaarder en Heslinga zelf.

Impressies van de eerste EFEC

Het is dus koffiedik kijken of deze lijst van sprekers voor de editie van 2024 definitief is, maar ze laat zien met welke dubieuze figuren de platteaardebeweging in de Lage Landen zich wenst te alliëren.

Frans Heslinga

In 2012 werd marketingman en productmanager Heslinga (° 1958) naar eigen zeggen ‘wakker en bewust’. Hij ging op zoek naar manieren om tot een “betere samenleving in harmonie met mensen, dieren en natuur” te komen en dichtte zichzelf prompt het kenmerk ‘visionair’ toe. Het laatste decennium heeft Heslinga naam gemaakt als organisator van spirituele beurzen en als spreker.

Frans Heslinga (rechterbovenhoek)

Hij was er in 2016 als de kippen bij om de hernieuwde belangstelling in de platte aarde te promoten. En dat leverde hem de titel “koning van de platte aarde” op. In januari 2019 introduceerde hij de hardnekkig gebleken online mythe Tartaria en de moddervloed in de Lage Landen. Die Tartariaanse waanwereld was een bedenksel van onder andere een Russisch-Amerikaanse platteaarder.

Steven Walker

In een vorig leven was de in Engeland geboren Nederlander Walker (1962) klarinettist en dirigent. Zijn muzikale carrière eindigde abrupt: hij werd ontslagen omdat hij zich weigerde te houden aan de coronamaatregelen, aldus Walker in een interview met een mede-ontwaakte, ene Leon van Werkzaamheid.com.

Walker is de man, of beter The Maestro, achter de podcast ‘Steven’s real news corner’, een interviewreeks met ondertussen een behoorlijke verzameling complotdenkers, pseudowteneschappers en kwakzwalvers der Lage Landen.

Een greep uit de recente podcastafleveringen van Walker.
Bron: Bitchute

Iru Landucci

Iru Lanucci
Bron: pseudosciencia.miraheze.org

Voor informatie over de Argentijnse samenzweringsdenker Landucci (1981, echte naam niet met zekerheid bekend) doe ik een beroep op de Spaanstalige website pseudociencia.miraheze.org.

Deze wiki voor pseudowetenschap plaatst Landucci ferm in de hoek van gelovers in de Illuminati, de Nieuwe wereldorde en die van de antidarwinisten. Anti-evolutionisme is nu eenmaal een belangrijk gegeven in tal van narratieven over de platte aarde. Maar eerder dan een volbloed platteaarder noemt hij zichzelf een ‘niet-sfericus’.

Zijn basishouding is klassiek en traditioneel voor heel wat complotdenkers: hij vertrouwt niet meer blind in de wetenschap, NASA heeft gelogen en blijft liegen en de bolle aarde kan niet wetenschappelijk aangetoond worden.

Wat hem voor mij extra interessant maakt, is het feit dat hij zijn argumenten al te graag opsmukt met kinderlijke pseudo-etymologieën. Zo betekent het woord ‘cultura’ eigenlijk cultus van de Egyptische god Ra. En dat is een woordspelletje dat natuurlijk enkel maar voor een paar Romaanse talen opgaat. ‘Terrorisme’ bestaat dan weer uit de woorden terra (aarde) en oro (goud, dat plots ook licht betekent). Dat maakt dat de strijd tegen het terrorisme er eigenlijk eentje is tegen de lichtwerkers, de spirituele bevrijders van deze aarde. Dat soort pseudotaalkundige ongein dus.

Peter Vereecke

Aan Vlaanderens Bompa Complot heb ik op deze pagina’s een vijfdelige reeks gewijd. In 2016 kwam Vereecke uit de kast als platteaarder (in een helaas verdwenen interview met de rechtse conservatieve antivaccinatie-activiste Désirée Röver). Niet veel later zwakte hij zijn claims af en schreef de eeuwige tsjeef dat hij niet overtuigd was van een sferische aarde.

Still van videoclip

Zijn lezingen over de platte aarde rond de jaren 2018 bestonden uit weinig meer dan een reeks memes over de platte aarde die hij aan elkaar praatte.

Eerder schreef ik:

In 2016 haakte Vereecke zijn wagentje aan de toen meest populaire trekker van wetenschappelijk waanideeën en complottheorieën: het geloof in de platte aarde. Via zijn nieuwsbrief verspreidde hij het “Delicate Dossier” De aarde is rond. Zeker weten?, waarin de malloot van Sleidinge de ene onnauwkeurigheid op de andere stapelt: de oude Grieken hadden alleen ‘filosofische argumenten’ voor de bolvormigheid van de planeet (neen), NASA gebruikt alleen composietfoto’s (neen), waarbij hij alle ‘echte’ beelden negeert, zwaartekracht is “alleen maar een theorie”. De Brit Samuel “Towbottom” schreef volgens hem het wetenschappelijke boek Earth not a globe. Vereecke slaagt er zelfs niet in de naam van auteur Samuel Rowbotham, de man die in het midden van de negentiende eeuw het idee van de platte aarde terug leven inblies, correct te kopiëren.

Ondertussen heeft hij zijn theorieën aangepast en praat hij liever over de kosmos waarin de platte aarde zich bevindt. En die kosmos is voor de kapoen van Sleidinge een ei.

Willibrordus van der Weide

Deze zelfverklaarde “propagandist van de Nieuwe Orde (Gods Koninkrijk) op aarde” heb ik al aangehaald in het artikel Pannenkoek (over de Nederlandse platteaarder Klaas Dijkstra). Van der Weide “neemt de Bijbel als leidraad voor zijn geloof in de platte aarde”, aldus de eigen website.

Eerder schreef ik:

Er zijn nog een paar platte-aarders in Nederland die Klaas Dijkstra als hun grote voorbeeld nemen. Willibrordus van der Weide, bijvoorbeeld, een fundamentalistische christen en dus creationist, lid van de rechts-extremistische partij Nederlandse Volks-Unie (NVU) die graag zwaait met gerecycleerd nazipropagandamateriaal. De NVU is een voorstander van een “Germaans-christelijke cultuur” in Nederland en streeft naar een hereniging van Nederland en Vlaanderen.

Bas van Veldhuyzen

Religieus zit de negentienjarige Van Veldhuyzen in de rechtse hoek, die van de christenfundamentalisten. Politiek lijkt hij te laveren tussen het rechtsextremistische Forum voor Democratie en het even extreemrechtse en Eurosceptische Samen voor Nederland. Die minipartij ontstond na en naar aanleiding van de coronacrisis en voert “vrijheid, liefde en waarheid” hoog in het vaandel. Dat vaandel is voor zover ik zie vooral de Nederlandse collaboratievlag, de zogenaamde ‘oranje-blanje-bleu’.

Bas van Veldhuyzen
Bron: Complotpraat

In een interview met de mensen van de podcast Complotpraat laat Van Veldhuyzen zich graag een ‘diepe denker’ noemen die zich bezig houdt met “HET BANKSYSTEEM, BIS, CBDC & NOG VEEL MEER!”.

Ik heb niet de moed gehad om het hele interview te beluisteren, maar het transcript maakt duidelijk dat hij wereldbeeld baseert op een letterlijke lezing van de Bijbel. Dat Bas het heeft over de “toren van Babylon” die “ook een satanisch iets [is] want ze wouden naar de maan reizen” terwijl de Statenbijbel enkel vermeldt “Kom aan, laat ons voor ons een stad bouwen, en een toren, welks opperste in den hemel zij”, doet mij vragen stellen bij zowel letterlijk als bij zijn leesvaardigheid.

Blijkbaar trok Van Veldhuyzen een tijdje op met de zogenaamde ‘fakkelfascist’ Max van den Berg. Deze man, die een “derde wereldoorlog tegen een satanische vijand voert”, werd bekend nadat hij de Nederlandse minister Sigrid Kaag ’s nachts bedreigde met een brandende fakkel en een camera, zodat elke geïnteresseerde medestander kon zien waar zij precies woonde.

Shares
Frank Verhoft Geschreven door:

Verhalen over oude en nieuwe complotverhalen, pseudowetenschap en desinformatie. Volg me op Mastodon.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *