Tartaria

Begin dit jaar [januari 2019] werd mijn aandacht getrokken door een mooi plaatje met de indringende boodschap “Onderzoek Tartaria” en daaronder het cryptische “moddervloed”. Ik moet het ergens in een Facebook-groep gezien hebben, een van de vele waarin allerhande diepe, oude en eeuwenlange complotten worden besproken.

Zelf loop ik ook al ruim twee jaar rond met het samenzweringsvirus dankzij het boek van Brecht Decoene Achterdocht tussen waarheid en fictie. Ik weet ondertussen dat de kreet “Research” niet betekent “Ga naar de vakbibliotheek!” of “Studeer geschiedenis”, maar wel “Googel eens wat rond en bekijk zoveel mogelijk urenlange en doodsaaie complotverhaaltjes over het onderwerp op YouTube” .

Vanaf 2019 heeft de theorie duidelijk zijn weg gevonden naar Amerikaanse en dus West-Europese complotdenkers, hoewel de aanloop al ergens in de tweede jaarhelft van 2018 genomen is. De versie die momenteel populair lijkt te zijn in kringen van Westerse samenzweringsdenkers, bevat de volgende elementen:

1.
Er zijn aanwijzingen dat er een wereldwijde moddervloed was, zo’n 150 tot 200 jaar geleden. Als bewijs voert men aan dat nieuwere gebouwen vaak op oudere zijn gebouwd, of dat steden uit verschillende lagen lijken te bestaan. Maar waarom zou men zich beperken tot één cataclysme? Het geloof in complottheorieën zal niemand tegenhouden om bijvoorbeeld de vulkaanuitbarsting die Pompeji begroef in 79, te linken aan de meteoriet die de Toengoeska-explosie in 1908 zou veroorzaakt hebben.

2.
De moddervloed zou een wereldwijde, hoogtechnologische Tartaarse beschaving hebben begraven die onder andere over (vrije) energie en elektriciteit beschikte. Na de moddervloed hebben de verschillende lokale bevolkingen de beschaving ontdekt, opgegraven en geclaimd als lokale beschavingen, namelijk de Egyptische, Soemerische, Griekse, Romeinse, enz.

3.
Om discrepanties tussen de verschillende tijdslijnen te verklaren, wordt een eigentijdse versie van de fantoomtijd-mythe als het witte konijn uit de hoed getrokken. Dit houdt in dat we via de kalender bedrogen worden en dat er honderden jaren extra toegevoegd zijn aan de jaartelling om zekere historische gebeurtenissen te maskeren, verdraaien of manipuleren. In dit verhaal gaat het over minimum duizend jaar.

Mocht uw nieuwsgierigheid geprikkeld zijn, dan verwijs ik u graag door naar de podcast van de gelovers van Bakedandawake. Op die website gooit men er nog een tiental extra punten en een podcast van anderhalf uur tegenaan. Voor de liefhebbers, dus.

Ene Philipp Druzhinin is reeds in 2017 begonnen met een YouTube-reeks over Tartaria en hij trekt de kaart van grenzeloze samenzweringen waarbij internationale bankiers, leiders van wereldreligies, multinationals, de gebruikelijke verdachten dus, worden geïmpliceerd in het tijdloze complot. Het onderwerp werd overgenomen en uitgebreid door andere vertellers van complotverhalen.

Een mogelijke bron is het YouTube-kanaal New Earth (vanaf 2011), dat zich specialiseert in alternatieve geschiedenisverhalen:

The main purpose of this channel is not entertain people with historic curiosities, but to make them aware why exactly we were made to believe a fairy tale to be our real history – to deprive us of the most important knowledge we may ever posses – how to consciously manipulate the reality around with the power of our thoughts and intentions.

Het Tartaria-verhaal lijkt die verder te borduren op (complot)verhaallijnen die oorspronkelijk de geschiedenis van Groot-Tartarije (Grand Tartaria) behandelen of revisioneren. Voorlopig het oudste artikel dat ik heb kunnen terugvinden in een taal die ik begrijp, dateert van mei 2018 There is something wrong about the official Russian history – and here is why. Het is een bericht op het forum Above Top Secret en behandelt, zoals de naam doet vermoeden, over grote, oude en diepe samenzweringen. Het bericht meldt dat de theorie over Tartaria populair is op Russische websites, maar daar buiten niet gekend is.

Ondertussen lijkt Tartaria, net zoals de platte-aardetheorieën, een container te zijn waarin tal van oudere concepten ingepast kunnen worden: het idee van de “vergeten” antieke technologie, de legendarische Nikola Tesla wordt opgevoerd en hij is sowieso het troetelkindje van heel wat vertellers van complotverhalen. Maar ook de Verenigde Naties lijkt een rol in andere verhaallijnen te krijgen als organisatie die de “ware toedracht” wil verbergen.

Benieuwd wat Tartaria ons nog gaat brengen.


Dit artikel verscheen op 23 januari 2019 op mijn vorige blog KritischeMassa.be.

Shares
Frank Verhoft Geschreven door:

Verhalen over oude en nieuwe complotverhalen, pseudowetenschap en desinformatie. Volg me op Mastodon.