Peter Vereecke, 4 – Handelaar in angst

Peter Vereecke verkondigt al 15 jaar in zowat elke Vlaamse parochiezaal dat deze wereld aan elkaar hangt van de meest geheime en vileine samenzweringen. Zijn biografisch werkje Peter in Wonderland overlaadde hij dan ook met complotideeën. Opvallend hierbij is de aaneenschakeling van oude, versleten argumenten, waarvan de meeste al tig keer ontkracht zijn geweest.

Het niveau? In zijn hoofd bevatten vaccins nog steeds kwik, zijn de WTC-torens op 11 september “in vrije val” ingestort (quod non). De ex-verzekeraar-latinist is zeker dat de beweringen van “het IPCC gebaseerd waren op een bewust foutieve voorstelling van feiten en gegevens”. Verder negeren de VN de invloed van chemtrails. Men wil ons vermoorden met HAARP-technologie. De maanlanding heeft nooit plaatsgevonden. De economie wordt bestierd door de joods-Duitse Rothschilds c.s. Elektromagnetische straling prikt door “de bloed-hersenbarrière, waardoor giftige stoffen vrije toegang krijgen tot onze hersenen”.

Het is onbegonnen werk om een volledige lijst te maken van alle complotverhalen die Peter Vereecke in zijn tweede carrière als ‘samenzweringsrealist’ heeft verkondigd en verspreid. Enerzijds komt een complottheorie nooit alleen, anderzijds ziet de man in zowat elke gebeurtenis op de schaal ‘huiselijk scheetje – wereldwijde ramp’ een groots complot. En in elk complot bevindt zich een ander complot in een complot, etc.

Vaak vijst hij gekende theorieën uit elkaar en met de afzonderlijke verhaalelementen construeert hij gezwind en ad lib nieuwe samenzweringsfabels, waarbij hij niet steeds rekening houdt met zijn vorige ideeën. Het is een hopeloos karwei om elke theorie, om elk element tot in detail te ontkrachten. Ik beperk me hier tot de bespreking van enkele theorieën en aspecten die steeds weer opduiken in Vereeckes communicatie. Hier en daar zal ik een link plaatsen naar debunks van zijn wildste claims.

Meta

In zijn autobiografietje neemt Vereecke meteen de vlucht vooruit. Mensen die zoals hem kritisch en skeptisch menen te zijn, krijgen al snel het label ‘complotdenker’ opgeplakt, een term die als belediging bedoeld is. Zijn uitleg geeft een beeld van hoe hij met informatie omgaat.

De term ‘conspiracy theorist’ is volgens Vereecke “uitgevonden door de CIA om al wie zijn twijfels had bij de ware toedracht van de moord op John F. Kennedy in een verdacht en belachelijk daglicht te stellen”, en meer bepaald in 1963.

Blijkbaar komt het niet in de universitair opgeleide Vereecke op om dat even te checken, ad fontes, naar de bron, zoals het een goede latinist betaamt. Hij zit er om te beginnen vier jaar naast: JFK werd inderdaad in 1963 vermoord, maar ik heb geen enkele versie van de complottheorie gevonden die vertelt dat de term in datzelfde jaar werd ‘uitgevonden’ (of gekaapt, zoals een variant van het verhaal gaat). Komt daarbij dat meeste complottheorieën verwijzen naar een document waarop duidelijk 1967 staat en dat uiteraard de complotstelling niet bewijst.

Persoonlijke gesprekken met Vereecke doen me eveneens vermoeden dat zulke foute details een kwestie van een slecht geheugen zijn en dat zulke ‘vergissingen’ hem aan de hol kunnen roesten. Het gaat Vereecke zelden over verifieerbare feiten. Dat is ook niet nodig: met een minimum aan feitelijk juiste informatie bereikt Vereecke een voldoende groot effect bij zijn volgers.

Latent antisemitisme

Bron: Peter in wonderland, p. 4

Voor Vereecke is de volgende logisch stap dat het label ‘conspiracy theorist’ kan vergeleken worden met de gele Davidsterren die gebruikt werden in Nazi-Duitsland. Hiermee holt hij onder meer de Amerikaan Del Bigtree achterna.

Deze antivaccinatie-activist en producer van de pseudodocumentaire film Vaxxed haalde het gehate symbool vanonder het stof om aan te klagen dat antivaxers op dezelfde manier zouden vervolgd worden als joden in Nazi-Duitsland. Zijn idee werd vlotjes opgepikt door talloze hedendaagse antivaccinatiegemeenschapjes. Gele Davidsterren doken ook op in de vele demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Het mag geen verrassing zijn dat Joodse organisaties wereldwijd zich geschandaliseerd wisten door deze trivialisering van de gele ster.

De Nederlandse journalist Frits Barend, geboren in 1947 in een joodse familie, vat het iets kernachtiger samen: “Het zijn echt schoften”.

Frits Barend over misbruik van het woord vrijheid. Bron: Op1

Een van de factoren die het succes van een complotdenker bepalen, is de bereidheid om telkens een stap verder te gaan dan de vorige straffe uitspraak van een concurrerende complotdenker. En Vereecke doet dat met verve. Volgens hem is de complotversie van de Davidster een teken dat men een “spelbederver” zou zijn, dat men “zekerheden op de helling” zet. Spelbederf. Hier schurken we aan tegen de ondergrens van de banalisering van de holocaust.

Het is niet Vereeckes enige uitval naar Joden: zoals elke doorwinterde complotdenker heeft Peter Vereecke nood aan een zondebok. En die heeft hij, een hele stal vol. Maar naast de vrijmetselaars en de jezuïeten, de bankiers en CEO’s, betrekt hij steevast de joden (en de Joden) in zijn complotfantasieën. Als niet de joods-Duitse bankiersfamilie Rothschild achter een complot zit, dan wel de joodse Khazaren of de Joods-Asjkenazische maffia. Ook De Protocollen van de wijzen van Sion beschouwt hij als een accurate beschrijving van de werkelijkheid, een handleiding, ondanks het feit dat het ondertussen al bijna honderd jaar geleden is aangetoond dat het een vervalsing is, gemaakt om antisemitisme te promoten.

De joodse bevolking in België in de jaren dertig van vorige eeuw zijn voor hem eveneens niets waard: “Alle landen hebben op een bepaald moment de Joden uitgezet, behalve België. Maar ja, daar is al het crapuul welkom”, verkondigde hij tijdens een lezing in het Nederlandse Houten (januari 2019). Hoe latent kan antisemitisme zijn?

Volgens Vereecke volgen de wereldwijde rampen, complotten beraamd door een overwegend joodse elite dus, de joodse Shemitah. Ik laat hem zelf aan het woord:

De Hebreeuwse kalender kent sinds de tijd van Mozes het fenomeen van de ‘Shemitah’: om de zeven jaar moet men het land laten braak liggen en de schulden kwijtschelden. De laatste eeuw betekende het ook dat er zich om de zeven jaar een schokkende gebeurtenis in het bancair gebeuren voordoet. De laatste keren was dat 17 september 2001 [beurs verliest 7%] en 28 september 2008 [beurs verliest 9%].

Zonder moreel kompas zwalpt een mens. Complotdenker Vereecke begrijpt dat een reeks associatieve uitspraken een enorme impact heeft op zijn publiek, of die uitspraken nu coherent zijn of niet. Enerzijds is de term complotdenker een uitvindsel van de CIA, anderzijds is het een denigrerend label dat verwijst naar joden in concentratiekampen, hoewel diezelfde joden ‘crapuul’ zouden zijn en verantwoordelijk voor de grootste en goorste rampen in de recente geschiedenis.

Zijn conclusie is enigszins verrassend, zijn incoherentie kenmerkend:

Maar ja: Geleidelijk aan werd het voor mezelf tot mijn eigen verwondering duidelijk.

Ik ben een ‘complot-denker’.

Stelt een complotdenker eerlijke vragen?

In 2016 haakte Vereecke zijn wagentje aan de toen meest populaire trekker van wetenschappelijk waanideeën en complottheorieën: het geloof in de platte aarde. Via zijn nieuwsbrief verspreidde hij het “Delicate Dossier” De aarde is rond. Zeker weten?, waarin de malloot van Sleidinge de ene onnauwkeurigheid op de andere stapelt: de oude Grieken hadden alleen ‘filosofische argumenten’ voor de bolvormigheid van de planeet (neen), NASA gebruikt alleen composietfoto’s (neen), waarbij hij alle ‘echte’ beelden negeert, zwaartekracht is “alleen maar een theorie”. De Brit Samuel “Towbottom” schreef volgens hem het wetenschappelijke boek Earth not a globe. Vereecke slaagt er zelfs niet in de naam van auteur Samuel Rowbotham, de man die in het midden van de negentiende eeuw het idee van de platte aarde terug leven inblies, correct te kopiëren.

Met het “Delicate Dossier” bewijst Vereecke zijn voorkeur voor ‘gewoon maar vragen’ en zijn afkeer van antwoorden. “Er zijn toch duizenden beelden van de ronde aarde?”, “Maar je kan er toch niet naast kijken dat de aarde een kromming heeft?”, “Heeft iemand al met zijn eigen ogen een kromme horizon gezien?”, “Waarom is het iedere aardbewoner verboden op deze landmassa te komen tenzij er een toestemming is van de VN?”, “Waarom is op de UN-vlag (goedgekeurd in 1945) Antartica [sic] volledig afwezig tenzij men aanneemt dat de krans met olijftakken een soort versluierde en symbolische voorstelling is van wat Antartica [sic] volgens de FET is, nl. een gigantische sneeuw- en ijsgordel?”, …

Het lijken stuk voor stuk legitieme vragen. Vragen die met een beetje zoekwerk kunnen gevonden worden of die men zich eenvoudigweg door mensen met de juiste expertise kan laten uitleggen.

Wat de vraag omtrent de kaart betreft, om er eentje uit te pikken: men hoeft geen Google-genie zijn om uit te komen bij het concept ‘equidistante azimutale projectie’ en om zelf zo’n kaart te laten genereren. Veel leuker dan de opgewarmde kost van een complotdenker te doorploegen.

Uiteraard stelt Vereecke geen echte vragen en is het naïef om te geloven dat hij op zoek zou zijn naar wetenschappelijke en verifieerbare antwoorden. In een universum dat hij bewust duister, chaotisch en a-wetenschappelijk houdt, erkent Vereecke maar één intellectueel lichtpunt: hijzelf.

Andere bronnen van waar- of wijsheid zal hij zelden openlijk erkennen. Dat hij zijn informatie gretig sprokkelt bij concurrenten-complotdenkers en dat hij zijn zogenaamde wijsheid vaak uit anonieme, oppervlakkige memes haalt, laat hij meestal onvermeld. Hij doet zogezegd zijn eigen onderzoek, vermeldt niet wat of waar hij zoekt en vindt en maakt zich dan op voor nog maar eens een lezing met honderden slides waarin hij het nalaat om welke bron dan ook, legitiem of niet, te vermelden. Hij surft al decennia lang op de golfjes die vooral Amerikaanse complotbedenkers telkens enkele maanden eerder gemaakt hebben. Toegegeven, hij was vaak een van de eersten die een bepaald complotverhaal introduceerde in de Lage Landen.

Zijn gekoketteer met de platte aarde, op dat moment een populaire fake theorie en een container voor de meest fantastische complottheorieën, was pijnlijk oppervlakkig. Tijdens zijn lezingen over de platte aarde waren zowel hij als zijn publiek steevast enthousiaster wanneer het ging over de vele complottheorieën dan over de vorm van de aardkloot. Zijn laatste tv-optreden waarin de platte aarde even ter sprake kwam, vind u hier terug: Laat op de avond (Het deel met Vereecke begint rond minuut 20).

Angst

Opvallend is de dubbele houding van Peter Vereecke. In de reguliere media zal hij het steevast hebben over de, laat ons zeggen, technische, fysieke kanten van een complot. Hij bespreekt daar gretig de manier waarop de WTC-torens in elkaar stortten, hij brengt graag vermeende eigenaardigheden ten berde. Bijvoorbeeld tijdens de aanslag op Charlie Hebdo vond hij het bijzonder “dat de inslag van een kogel uit een Kalasjnikov afgevuurd op enkele decimeters afstand geen enkele fysieke reactie als gevolg heeft en er geen enkele druppel bloed te zien is tenzij de dag nadien”, laat hij weten in een open brief aan filosoof en SKEPP’er Johan Braeckman.

Voor eigen publiek pakt hij evenwel graag uit met zijn voorliefde voor pseudomystiek en het occulte, dabt hij vrolijk rond in numerologie en kabbalistiek, en beschrijft hij gretig de duistere krachten die hij als satanisch en luciferiaans bestempelt.

Voor outsiders stelt hij graag geladen, uiterst suggestieve vragen over de impact van al dan niet vermeende vliegtuigen in torens, een fysiek gegeven. Voor de insiders gaat hij de occulte toer op en verbindt hij de foto van een van de mensen die zich uit het gebouw hebben gegooid, met de Tarotkaart van de gehangene, om dan gespeend van enige zin voor fatsoen of medeleven, triomfantelijk uit de doeken te doen dat dit geen toeval kan zijn, dat er een duister verband moet zijn en dus is. Omdat complotnonkel denkt dat 9/11 gepland was door een satanische elite die achteraf, steeds achteraf, in hun kaarten laat zien.

Wat brengt ons de herfst van 2015 vraagt hij zich af op zijn (oude) website, terug te vinden dankzij de magie van de Wayback Machine. Handenwringend waarschuwt hij zij lezers: “Dit bericht kan uw gemoedsrust bedreigen”. Vereecke lijkt zeer goed te beseffen dat angst een goede motivatie is om complotwebsites en lezingen te blijven bezoeken.

Vereecke pakt in dit stuk uit met de eerder vernoemde ‘Shemitah’, het getal zeven, het belang van numerologisch denken bij de elite. Van rampzalige Jubeljaren is het maar een kleine stap naar de bloedmaan, waarbij hij vlot uit de Openbaring aanhaalt. Een citaat:

Heel uitzonderlijk is dat er in 2014-2015 in één jaar vier bloedmanen zijn die nota bene samenvallen met telkens de twee belangrijke Joodse feesten: 15 april (Pasen) en 8 augustus (Yom Kippur – Grote verzoendag) in 2014 en 4 april (Pasen) en 28 september (Sukkot – het feest van de tabernakels) in 2015. Daartussen – op 20 maart 2015 – is er een zonne-ecclips [sic] geweest en ook dat is uitzonderlijk.
De tetrade deed zich voor in 1931 en korte tijd nadien was er een wereldwijde crash van banken omdat Engeland de goud standaard verliet. Ook in 1987 waren er vier ‘lunes de sang’, gevolgd door ‘Black Monday’, die bekend staat als de grootste crash van Wall Street.

Fast foreward. Via een zevendaags bezoek van Paus Franciscus I aan de VS, stapt hij gezwind over naar “het New World Order-plan geheel in het verlengde van Agenda 21”, de profetie van Benjamin Parravicini, de derde openbaring van Fatima, Nostradamus.

Pauze. Dezelfde techniek, een onophoudelijke stroom van associatieve, feitelijk onware of betwijfelbare uitspraken, gebruikt hij ook tijdens de lezingen die ik heb meegemaakt. Hij laat geen tijd om gecorrigeerd te worden. De trein van los-vaste feitjes, van halve waarheden en hele leugens dendert voort. Telkens suggereert hij een verband. Er is geen ademruimte, geen tijd voor reflectie, geen tijd voor kritische vragen. Wordt hij achteraf gewezen op een fout, dan verdedigt hij zich door erop te wijzen dat het slechts een detail is, maar dat de rest wel klopt.

Start. Onder de tussentitel “Asteroïde/meteoriet” lees ik:

Hier wordt het echt angstaanjagend. Er is een hardnekkig rondgaand bericht over een nakende catastrofale inslag van een asteroïde. In het jargon spreek men van een ELE (extinction level even[t]).

In zijn schrijfsel vermeldt Vereecke het promofilmpje van Tomorrowland, waarin de “last test run van Cern 2013” voor de opening van een “portal” wordt vermeld.

In verband met Cern stel je een aantal merkwaardige dingen vast. Hun logo is een uitwerking van het getal 666. In de inkomhall staat Shiva: kosmische danser van dood en destructie. Op die plaats zou vroeger een tempel gestaan hebben gewijd aan Apollyon (Hebbreeuws [sic]: Abaddon), de naam van een engel – ‘de vernietiger’. De LHC (Large Hadron Collider) lijkt op een stargate of all seeing eye of Saturnus (= Duivel).

Het lijkt alsof we in een koortsdroom zijn terechtgekomen, in een kleine Apocalyps van een Evergemse ex-tsjeef. Fear is niet alleen a man’s best friend, maar ook die van de doorwinterde complotdenker, die er een wreedaardig genoegen lijkt in te scheppen om nonsens te verspreiden en angst te zaaien. Ooit was hij een verkoper van verzekeringen tegen rampen groot en klein in Evergem en omstreken, nu een verkoper van tweedehandse angst en doem, en van zichzelf.

De elite

Vereecke stelt geladen vragen, gaat zelf op zoek naar de antwoorden, waarbij hij zich niet laat hinderen door een stuitend gebrek aan kennis of reflectie. Elk zogezegd onderzoek dat hij uitvoert, waarover hij dus andere complotdenkers oppervlakkig consulteert, komt hij tot de conclusie dat de “officiële versie langs geen kanten klopt”. “Hoe komt het toch”, vraagt een mijmerende Vereecke zich in een van de beste periodes die homo sapiens sapiens gekend heeft, in een van de rijkste regio’s op deze de aardbol af, “dat wij, mensen, het leven op onze aarde zo verkloot hebben?”

Het mag niet verbazen dat het antwoord op de vragen die het resultaat zijn van zijn eigen complotverzinsels, een complotverzinsel is.

Het duurde een hele tijd voor het mij zonneklaar werd:
Niet wij, mensen, zijn de gesel en het kankergezwel op deze aarde, maar zij die zich onze meesters wanen en die ons stelselmatig de schuld geven van wat wij in hun opdracht of dienst verplicht worden te doen.

Aangezien Vereecke het steevast heeft over eeuwenoude, multigenerationele complotten, moet de spin in het complotweb bijna bovenmenselijk zijn. Vereecke zou Vereecke niet zijn mocht hij daarvoor geen knullige, goedkope en schijnbaar veelgelaagde term voor bedacht hebben.

Hij komt uit bij “Club EL”, zijn term voor de elite (begint met el-, hebt u ‘em, knipoog?), de Nieuwe Wereldorde, ‘men’, ‘zij’. Club El is een groep “die al ons mensen al duizenden jaren in een onzichtbaar keurslijf van onwetendheid, slavernij en angst houdt” (Peter in Wonderland, p. 2). Club El is quasi-goddelijk (cf. de god El, weer een knipoog), zeker en vast Luciferiaans (met L, el, wink wink), duivels.

“ANGST IS INTERESSANT,” aldus de complotdenker die het zo graag heeft over gebeurlijke ongevallen als catastrofale inslagen van meteorieten, die zijn hand niet omdraait voor een aankondiging van een Apocalyps meer of minder, van bloedmanen die rampen aankondigen en dies meer.

Door de huidige problemen af te doen als het resultaat van de slinkse wegen van een onbestaande, strak georganiseerde, eenduidige elite, ontslaat deze handelaar in complottheorieën en -onderdelen, deze sjacheraar in tweedehandse verzinsels, zichzelf en zijn volgelingen om enige vorm van verantwoordelijkheid op te nemen. Vereecke verleidt mensen tot het voeren van een hopeloze strijd tegen een onbestaande vijand, tot meerdere glorie van zichzelf.

Op het einde van de dag gaat het niet over de vermeende val van het mensenrijk, de ellende die daadwerkelijk bestaat op deze wereld. Het gaat uiteindelijk niet over daders en slachtoffers, over hulp of oplossingen. Op het einde van de dag gaat het over het ego van de complotgoeroe, de Indiana Jones van de complotwebben. De dappere Luke Skywalker die het opneemt tegen het Empire van de super-baddies. Over de zich superieur voelende expert in schijnkennis die hij deels zelf gekopieerd heeft, deels verzonnen, deels geassembleerd uit andere verhaalcomponenten. Over het pretentieus en corrosief gekanker van een bijna-charismatische verkoper, niet van tweedehandsauto’s, maar van dito theorietjes die angst uitstraalt en genereert.

Shares
Frank Verhoft Geschreven door:

Verhalen over oude en nieuwe complotverhalen, pseudowetenschap en desinformatie. Volg me op Mastodon.