Peter Vereecke, 3 – Veroordeeld

In het vorige deel heb ik voorbeelden gegeven van de manier waarop Vereecke informatie meent te verzamelen. In dit deel drie belicht ik de tweede pijler van de Belfort Group: actie voeren. Ik zal meermaals beroep doen op de blog Poppenkast. Anoniem, maar zeer goed geïnformeerd en een schitterende bron van informatie over Vereecke en Co.

Actie

Vereecke dient niet alleen bij elke vermeend chemtrail een klacht in bij de lokale politie, op 11 september 2009, een datum zwanger van de symboliek, organiseert hij in Brussel een betoging. Naar eigen zeggen heeft hij hiervoor 200 geïnteresseerden kunnen verzamelen (HLN, 02/09/2009). Op zijn website spoort hij zijn volgers eveneens aan om bij elke chemtrail een klacht bij de lokale politie neer te leggen.

Naast de witte strepen in de lucht staan ook “collectieve vaccinatie” en de eeuwige volksopstand op de agenda:

“We gaan samen de strijd voeren en noemen ons nu de Belfort-group”, zegt Peter Vereecke. “Onze naam heeft als onderlijn CIA: citizens in action. We hebben in ieder geval al beslist om een volwaardige volksopstand te organiseren.”

Opvallend is dat ook deze keer de krant het telefoonnummer van Vereecke onderaan het artikel plaatst. Alsof de pers het vuurtje mee wil oppoken. Vereecke lijkt héél goed geconnecteerd te zijn met de media die hij zegt te verafschuwen. Over de uiteindelijke opkomst en het verloop van de betoging, vind ik helaas geen informatie.

De lokale media besteedt heel veel aandacht aan de malloot van Evergem. Zelfs de anekdote dat Vereecke een verkeersboete weigert te betalen en dat hij daarvoor de frasen ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ en ‘symbolische daad stellen” laat vallen, haalt pagina 8 van Het Laatste Nieuws van 24 november 2009.

Het serieuzere werk volgt: onder de noemer ‘Onze Gezondheid’ organiseert de Belfort Group in februari 2010 een symposium op de Gentse Campus Biowetenschappen. De groep samenzweringsdenkers telt dan zo’n 1500 leden. “Getuigenis over ‘criminele activiteiten’ farmaceutische industrie”, kondigt de spectaculaire titel van Het Nieuwsblad, editie Meetjesland-Leiestreek aan (13/02/2010). Peter Vereecke slaagt erin om (toenmalig) griepcommissaris Marc Van Ranst te laten debatteren met dokter-homeopaat Kris Gaublomme over vaccinatie. Over dr. Gaublomme later meer.

Protest van Gentse studenten tegen de komst van de complotdenker en zijn acolieten mag niet baten. Zij beseffen ook dat het gesprek met een antivaxer een wetenschappelijk cachet krijgt door het door te laten gaan in de lokalen van de Universiteit Gent. Toenmalige rector Paul Van Cauwenberge stelt dat Vereecke “volledig in regel is met onze reglementen” en dat “wij als Universiteit natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het congres.” Dat dit soort gelegenheden de geloofwaardigheid van complotdenkers in de hand werkt, is een argument dat de rector terzijde schuift. Nog steeds beseft de Ugent niet dat ze hun lokalen verhuren en tegelijkertijd hun reputatie verhoeren.

Beelden of een verslag van de discussie vind ik niet terug, een aankondiging door de medestanders van We Are Change, de zoveelste vereniging van wereldverbeterende en complotdenkende burgers, wel.

Marc Van Ranst over de namiddag aan de Gentse Coupure (geciteerd uit een artikel van Joël De Ceulaer, zie lager):

Toch wil ik die lijn bewust openhouden’, zegt Van Ranst. ‘Ik weet graag wat er in die kringen allemaal verteld wordt, en via het contact met Vereecke blijf ik daarvan op de hoogte. Het is voor mij een goede training in argumenteren. En als ik de harde kern niet kan overtuigen, dan kan ik tijdens zo’n debat misschien wel de twijfelaars over de streep trekken. Tot dusver gaat het nog altijd maar om kleine aantallen: twee tot drie procent van de bevolking laat zijn kinderen niet vaccineren.’

Dat de universiteitsaula tjokvol complotdenkers zat, zal Van Ranst geweten hebben:

Toen ik tijdens het debat vroeg wie van het publiek dacht dat het Mexicaansegriepvirus doelbewust in een laboratorium is gemaakt, gingen bijna alle vingers de lucht in. Toen heb ik gezegd: “Kijk, als u dat gelooft, dan bent u in staat om bijna alles te geloven.”

Nog een symposium: “The illegal spraying of harmful substances in the atmosphere by airplanes, also known as chemtrails: THE TRUTH”. De datum is 29 mei 2010, centraal staat “Case Orange”, het dossier dat de Belforters hebben samengesteld over chemtrails. De titel is een al te doorzichtige verwijzing naar agent orange, het beruchte ontbladeringsmiddel dat door het Amerikaanse leger gebruikt werd in Vietnam, onder meer door Monsanto geproduceerd. Complotverspreiders zien in dit soort associaties een krachtige bondgenoot.

U kan het dossier downloaden via deze link. Verkiest u de papieren versie, dan kan u een beroep doen op Amazon.com. En ja, het gaat over Amerikaanse dollars, alle 954,97.

Geen idee in welke mate dit een foutje is op de website van Amazon.com.

Op de blog Poppenkast kan u een verslag van dit symposium nalezen, waaronder een weergave en analyse van Coen Vermeerens lezing. Een aanrader.

Vereecke zelf is blij met de aandacht van een academicus als Coen Vermeeren:

Bron: Harold Saive

De grote persjongens

In deze periode begint de nationale pers interesse te tonen voor complotdenker Vereecke. Van de vriendelijke toon eigen aan de regionale pagina’s rest niets meer. Waar de regionale pagina’s zelfs chemtrails voor waar beginnen aan te nemen, laten de grote persjongens zich niet rollen door de verspreider van nepnieuws. Vereecke wordt niet meer voorgesteld als de excentrieke, entwat dwaze, maar sympathieke Don Quichotte die woont aan Afrit 9.

Niets van dattem wanneer de journalist Joël De Ceulaer heet. De ervaren persman haalt hard uit in een lang coverartikel voor Knack “Het is een complot!”. In tegenstelling tot de collega’s van de regionale katernen, waarschuwt hij ondubbelzinnig voor de gevaren van dit soort denken (07/07/2010):

Dit is geen komkommerverhaal. Geen obligate opsomming van bestofte samenzweringstheorieën over de landing op de maan, de dood van Paul McCartney of de moord op JFK. Dit verhaal speelt zich vandaag af. In Vlaanderen. Het begint vrij doordeweeks, maar wordt gaandeweg steeds gekker en gevaarlijker.

Vereecke roept zijn volgers op om overheid, media, multinationals, universiteiten te wantrouwen. Alle kennis die wij voor waar aannemen, is vals én te kwader trouw, observeert De Ceulaer.

Even cruciaal in het wereldbeeld van de complotdenker zijn vandaag nog steeds De Protocollen van de Wijzen van Zion. En hier wordt het verhaal toch enigszins onfris. De Protocollen is een gefantaseerde tekst waarin zogezegd verslag wordt gedaan van een geheime vergadering aan het einde van de negentiende eeuw. Tijdens die vergadering zouden Joodse kopstukken plannen hebben gesmeed om de wereldheerschappij te veroveren. De Protocollen vormde een basisdocument van het nationaalsocialistische Duitsland, en wordt vandaag in de islamitische wereld nog altijd volop gedrukt en verspreid. Het is voer voor antisemieten.

Cliff Beeckman, een van de protesterende Gentse studenten waarvan eerder sprake, maakt in zijn stuk Gevaarlijke luchtkastelen (Wonder en is gheen Wonder, 02/08/2010) gelijkaardige observaties. Ook hij voert aan dat in de Befort Group geflirt wordt met antisemitische denkbeelden en verspreiders ervan.

Vereecke vecht terug. Na twee weigeringen van Knack dwingt hij via de rechtbank en een dwangsom een recht van antwoord af (Knack, 05/01/2011). Een van de pijnpunten is het vermeende antisemitisme. In een later deel kom ik daar zeker op terug.

Het recht van antwoord bevat de gebruikelijk uitleg van een zich verdedigende complotdenker. Kritisch onderzoek, zelf heeft hij niet alle waarheid in pacht. Internetpagina hier, YouTube-filmpje daar.

Mijn opvattingen zijn dus niet gebaseerd op fantasieën maar op basis van feitelijke analyses, zeer betrouwbare getuigenissen en bestaande documenten. Ik weiger het etiket opgeplakt te krijgen van complot-theoreticus: ik fantaseer of veronderstel niet, ik stel alleen maar vast en probeer te begrijpen.

De tweede helft van de klassieke schaarbeweging volgt snel. Vereecke beweert zijn best te doen, hij probeert te begrijpen, maar eigenlijk is hij er al 100 procent van overtuigd dat er een groot complot is:

In die zin omschrijf ik mezelf als een samenzweringsrealist. De dingen gebeuren niet zo maar, spontaan of omdat wij mensen nu eenmaal zo in elkaar zitten maar omdat dit op het hoogste niveau ( én achter de schermen! ) zo afgesproken en gewild is! Dit geldt voor de oorlogen, voor tal van ‘aanslagen’ zoals nine eleven, voor de financiële crisis, voor de economische recessie, voor de eco-terror van de zogenaamde ‘global warming’, voor de evolutie van de moraliteit en religiositeit, enz. Er zit achter dit alles een bedoeling, een plan, een strategie.

Reactie

En dan vraagt het Gentse parket aan een psychiater en een klinisch psycholoog om Vereecke aan een geestesonderzoek te onderwerpen. Het is ondertussen eind maart 2012. Het is duidelijk dat hij naast dokters, ook volksvertegenwoordigers en perslui blijft bestoken met e-mails. Ik vermoed dat deze tekst een idee geeft van de toon en inhoud.

Ook de vrt wil dat hij en zijn kompanen stopt met het bestoken van weerman Frank Deboosere en weervrouw Sabine Hagedoren (Het Nieuwsblad, 31/03/2012). Dokter Geert Top van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vindt het eveneens welletjes en dient een klacht in. Vereecke riskeert 2 jaar cel. Het psychiatrisch onderzoek zal er nooit komen.

Helaas wordt vanaf februari 2012 de site van de Belfort Group “publiekelijk gesloten”, lees ik via The Wayback Machine. Er kan enkel nog ingelogd worden met een persoonlijk wachtwoord, en dat bemoeilijkt mijn zoektocht in de archieven. Officieel luidt het dat de website een waarschuwing kreeg in verband met het onrechtmatig gebruik van krantenartikelen.

In 2013 wordt Vereecke de Skeptische Put toebedeeld. De damnatio is al te vriendelijk. Het onheilspellende ligt volgens SKEPP in zijn virulent antivaccinatie-activisme. Vereeckes latent antisemitisme en neiging naar extreemrechts gedachtegoed worden niet aangekaart. Hij is wel een van de weinigen die de blaam van SKEPP tijdens de uitreiking in ontvangst komt nemen:

Een complotdenker zoals onze winnaar is als een sinistere tweelingbroer van koning Midas: alles wat hij aanraakt, vervaalt en verbleekt. Geen enkel gebeurtenis op dit wereldtoneel ontsnapt aan de argwaan. Wat onschuldig of helder leek, wordt plots duister en onheilspellend.

Men moet natuurlijk de vraag stellen waarom Vlaanderens enige skeptische organisatie bedenkers van complotverhalen, verspreiders van medische en andere desinformatie een podium blíjft geven, zowel tijdens het eigen evenement en via de persartikels die daar geheid over verschijnen.

Op 15 januari 2014 moet Vereecke eindelijk dan een eerste keer voor de rechter verschijnen. Het Nieuwsblad, dat er in al die jaren maar niet in slaagt om afstand te nemen van Vereecke, blíjft echter fungeren als doorgeefluik. De oproep van de oud-burgemeester om zwarte klederen te dragen, het is tenslotte een donkere dag voor de democratische rechtsstaat, wordt plichtsbewust verspreid. Evenals het adres waar na de zitting kan nagepraat worden door zijn fanatieke supportersschare.

Het vonnis volgt begin februari dat jaar. Vereecke wordt vrijgesproken voor belaging van vaccinatiebeleidmanager dr. Geert Top. Hij is wel schuldig bevonden aan het misbruiken van elektronische communicatiemiddelen om overlast te veroorzaken. De Gentse correctionele rechtbank legt hem een geldboete van zeshonderd euro op (De Standaard/Oost-Vlaanderen, 06/02/2014). Vereecke en zijn “70 triljoen protesterende cellen” gaan in beroep.

Het mag niet baten. Vereecke schrijft in zijn blog dat 4 november 2014 niet de beste dag uit zijn leven was.

De rechter las zonder opkijken, gespannen en als een geprogrammeerde robot ‘zijn’ (?) vonnis voor. We wachten nog op een copie [sic] van het arrest maar in essentie komt het erop neer dat de uitspraak in eerste aanleg over gans de lijn bevestigd is.

Het gerechtelijke avontuur zal hem uiteindelijk zo’n 3.300 euro kosten, “waaronder 1.000 euro aan de Vlaamse Gemeenschap ter vergoeding voor de tijd die de klagende ambtenaar beweert gespendeerd te hebben aan het lezen van al die informatie”, schrijft hij. Kinderlijk natrappend plaatst hij nog maar eens het e-mailadres van dr. Top in zijn blogartikel.

Ik wil hier heel eerlijk en openhar[t]ig zijn. Deze uitspraak is veel harder aangekomen bij mij dan ik zelf wil toegeven.

Ondanks Vereeckes aanvankelijke strijdvaardigheid in de periode na de uitspraak, gaat hij niet naar Cassatie.

De complotdenker is veroordeeld.

Steunen kan mits een kleine bijdrage op het voor insiders gekende rekeningnummer. Verder laat hij weten dat zijn blog www.belfort-group.eu/blog van het net is gehaald. Ook zijn oude Belfort-e-mailadres is niet meer bruikbaar. Details ontbreken. The Wayback Machine laat ons getuigen van hoe de website stilletjes aan wegkwijnt. Samen met de website lijkt ook de Belfort Group zelf te verdwijnen.

En verder?

Vereeckes pr-blad Het Nieuwsblad meldt eind 2015 dat hij en zijn partner een bed & breakfast openen in de buurt van Bouillon.

Bron: Het Nieuwsblad

Vereecke blijft (vooral Amerikaanse) complottheorieën absorberen en uitwasemen, waarbij hij vaak de onderdelen uit elkaar haalt om dan zelf met een semi-nieuw complotconstruct af te komen. En in 2016 volgt een nieuw hoogtepunt: Peter Vereecke wordt Vlaanderens bekendste platte-aarder. Vier jaar later sluit hij zich aan bij Viruswaanzin.be.

Shares
Frank Verhoft Geschreven door:

Verhalen over oude en nieuwe complotverhalen, pseudowetenschap en desinformatie. Volg me op Mastodon.