Peter Vereecke, 2 – Citizen in Action

Volgens de website van de Belfort Group (nu offline) woonden ongeveer 200 mensen de oprichtingsvergadering in augustus 2009 bij. Doel van de organisatie was “een brede volks-opstand [sic] ontwikkelen”. De hoogdravende symboliek van zowel ‘Belfort’ als van het Engelse woord group verwijst naar de soevereine vrijheden die Vereecke in navolging van zijn Amerikaanse voorbeelden als zeer absoluut opvat en naar de internationale aspiraties.

Vereecke wilde dat “burgers die opnieuw rechtop gaan staan uit de geknielde houding en opkomen voor hun recht op waarheid, vrijheid en integriteit”. Voor zover ik kan nagaan was de Belfort Group een feitelijke vereniging en geen vzw. Vzw’s moeten in België administratief en financieel transparant zijn, maar daar is geen enkele groep complotdenkers van gediend. De werking was gebaseerd zijn op twee pijlers: informatie en actie, beloofde Vereecke. Dit deel van mijn artikelenreeks gaat over de vergaring en verspreiding van informatie.

In de eerste fase wilde de organisatie zich toespitsen op “drie zeer concrete en zeer onrustwekkende fenomenen, nl. de drie CCC’s [sic]”. De eerste, chemtrails, heb ik besproken in deel 1 van deze reeks. Ook “collectieve vaccinatie” en de Codex Alimentarius stonden op de eerste to-do list van de Belfort Group.

Codex Alimentarius

In een notendop: de “Codex Alimentarius is het plan van de Verenigde Naties om de organische landbouw en de natuur gezondheidsindustrie te vernietigen”, aldus de weinig subtiele Belfort Group. Deze boude bewering staat enigszins in contrast met wat ik lees op de website van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties:

Codex Alimentarius is about safe, good food for everyone – everywhere. (…) [It’s about] international food standards, guidelines and codes of practice contribute to the safety, quality and fairness of this international food trade. Consumers can trust the safety and quality of the food products they buy and importers can trust that the food they ordered will be in accordance with their specifications.

Maar dat is niet het enige punt waarop de visie van Vereecke en de zijnen verschilde met de officiële versie. De Belforters trokken meteen de eerste nazi uit hun hoed:

Aan de basis van de oprichting van de Codex Alimentarius Commissie [sic] in 1962 stond Fritz ter Meer, een ex-oorlogsmisdadiger die tot 7 jaar veroordeeld werd op het I.G. Farben Nürnberg Proces [sic] voor misdaden tegen de mensheid.

Uiteraard was Vereeckes versie geen alleenstaand geval. Ik vind soortgelijke verhalen terug op andere websites die toen al de reputatie hadden valse informatie te verspreiden, zoals GlobalResearch.ca (2010):

Codex is merely another tool in the chest of an elite group of individuals whose goal is to create a one world government in which they wield complete control.

Ook Ruscombe Mansion Community Health Center maakte in juni 2008 melding van de naziroots en laat weten dat:

Codex is a playground for multi-national corporations interested in food and health defined by their standards. The five constituents that benefit from Codex are Big Pharma, Big Bio-Techna, Big-Chema, Big Medica, and Big Agra biz.

Maar ik ga de laatste zijn om Peter Vereecke te beschuldigen van originaliteit. Tussen ons gezegd en gezwegen, hij is gewoon maar een sjacheraar in tweedehandse complottheorieën.

Reeds van in het begin schortte er iets aan de pijler “informatie” van de Belfort Group. Chemicus Fritz ter Meer was inderdaad een veroordeelde nazi en oorlogsmisdadiger, die na zijn vrijlating een hoge positie kreeg in de reïncarnatie van IG Farben, namelijk Bayer. Maar met de Codex Alimentarius had hij helemaal niets te maken. Mike Rothschild (geen familie van) doet het verhaal van de Codex uit de doeken voor Skeptoid: Codex Alimentarius: Book of Food or Book of Death?

De beschuldiging volgde het patroon dat eigenlijk ouder is dan de Codex-historie. X of Y is de verderzetting van het werk van de meest vileine groep mensen uit de recente geschiedenis, namelijk de nazi’s. In die verhalencyclus rond NASA wordt de ruimteorganisatie beschouwd als nazistisch, uiteraard omwille van Wernher von Braun. En die man had inderdaad nauwe banden met de NSDAP.

Het spreekt vanzelf dat het naziverleden van I.G. Farben pijltje Bayer opnieuw ter sprake zal komen wanneer het gaat over die andere poging “om organische landbouw en de natuur gezondheidsindustrie te vernietigen”. Maar zelfs voor de overname van Monsanto door Bayer waren ggo’s al des duivels. Eigenaardig genoeg zullen ook de sentimenten die in 2008 geuit werden, vlotjes de overgang maken naar het tijdperk van het anti-ggo-protest.

Antivaccinatie-activisme

De derde C van de Belfort Group was collectieve vaccinatie. Het gevecht met vaccinatiespuit zal een constante worden in het activisme van Vereecke. In dit deel zal ik mij beperken tot de informatie die ik gevonden heb op de website van de Belfort Group en die dateert van 2009. Nu, bij momenten was ik daar niet heel zeker van: de parallellen met de uitingen van huidige antivaxers zijn verbijsterend.

Het begint met wat we anno nu zeer beleefd vaccinatietwijfel zouden noemen: een bepaald vaccin voor een bepaalde ziekte, en in 2009 was dat de Mexicaanse griep, zou niet voldoen. De aangehaalde redenen klinken zeer hedendaags. De uitleg die dokters en webbeheerders van huidige predatorische fake-newswebsites als Artsen voor Vrijheid en Bewuste Burgers geven, is simpelweg een doorslagje van het Belfort-artikel.

Hier gaan we dan: de Mexicaanse grieppandemie werd opgezet om enerzijds de farmaceutische industrie aan gigantische winsten te helpen, anderzijds om het immuunsysteem van de bevolking te ondermijnen, zodat de industrie later nóg eens de kassa kan passeren.

Ergo, sommige documenten blijken te bewijzen dat het om een poging tot massagenocide zou gaan en een middel om mensen te injecteren met nanochips, teneinde ze onder “mind control” te houden.

Hoe onderbouwde latinist Vereecke dit, behalve dan met een misplaatste ‘ergo’? Enkel en alleen met de verwijzing naar het boek Worden wij wakker? Over de verborgen krachten achter het wereldtoneel uit 2006 van Marcel Messing, antropoloog, filosoof en godsdienstwetenschapper. In het hoofdstuk “De totaal gecontroleerde mens” heeft deze uiterst Nederlandse complotdenker het inderdaad over “vloeibare nanochips” die middels HAARP-technologie “het bewustzijn van een hele menigte kan controleren (crowd control)” (pp. 203 e.v.).

Dokter-homeopaat Johan Denis, verbonden aan de activistische beweging Bewuste Burgers en gelieerd aan Artsen voor Vrijheid, verkondigde deze theorie aan de kijkers van de Amerikaanse website TruNews. Enkele weken daarvoor was hij geschorst door de Orde der Artsen voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Bron: HLN

Het houdt hier niet op. Het Mexicaanse griepvirus zou gefabriceerd zijn in een labo en na onderzoek zou blijken dat het “is samengesteld uit een deel varkensgriep, een deel vogelgriep en een deel menselijk griepvirus.” Bron? “Verschillende websites”. Het virus werd vervolgens verspreid door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en het inderhaast gemaakte vaccin zou zo mogelijk nog schadelijker zijn dan het virus zelf. Zelfs dokter en griepcommissaris Marc Van Ranst werd in 2009 al opgevoerd.

Van selectieve vaccinatietwijfel gleed het al snel af naar een rabiate antivaccinatiehouding. En dat ging hand in hand met claims dat de farmaceutische multinational zelf het aidsvirus in Afrika verspreidde via vervallen vaccins en dat 300.000 Afrikaanse vrouwen “per ongeluk” gesteriliseerd werden met een dubieus poliovaccin.

Die laatste claim, die vrij vaag is, lijkt te verwijzen naar het Global Polio Eradication Initiative (1988) en de “Kick Polio Out of Africa”-campage die begon in 1996. Schimmige medische experimenten door Pfizer zonder ethische toelating in 2001 veroorzaakten vooral in het noorden van Nigeria heel wat weerstand tegen vaccinatiecampagnes, aldus Ayodele Samuel Jegede in het schitterende artikel What Led to the Nigerian Boycott of the Polio Vaccination Campaign? (2007). Religieuze leiders voerden aan dat de vaccins “be contaminated with anti-fertility agents (estradiol hormone), HIV, and cancerous agents”.

Ik heb in het zeer lezenswaardige artikel van Ayodele Samuel Jegede noch in andere ernstige bronnen aanwijzingen teruggevonden dat 300.000 vrouwen effectief onvruchtbaar werden na inenting met welk vaccin dan ook. In 2020 verklaarde de WHO dat polio in Nigeria volledig was uitgeroeid.

In 2019 wonnen Sara Vandekerckhove en Femke van Garderen van De Morgen de Zesde Vijs van SKEPP naar aanleiding van hun dossier vaccinatietwijfel. Een van hun artikelen ging over een “symposium” in een verscholen ontmoetingscentrum in het landelijke Wiekevorst. Sprekers waren onder meer de beruchte Nederlandse antivaccinatie-activiste Désirée ‘Antiprikgoeroe’ Röver en de Vlaamse arts-homeopaat Kris Gaublomme, wiens vzw Preventie Vaccinatieschade in 2009 de Skeptische Put kreeg toebedeeld. Gastheer was Peter Vereecke.

Ik kom in een later deel zeker terug op de connecties tussen Vereecke en Gaublomme, de ‘vaccinatietwijfelaars’ van Artsen voor Vrijheid en de activistische donatiejagers van Viruswaanzin vzw.

Bronnen? Van quartair belang

De uitdrukking ‘Ad fontes’, ‘naar de bronnen’, verwijst naar de humanisten en hun zoektocht naar de goede tekstbronnen, waarop ze dan hun meningen zouden kunnen bouwen. In modernere tijden verwijst het ook naar een vorm van intellectuele eerlijkheid. Om uitspraken en meningen ernstig te kunnen nemen, moeten ze gefundeerd zijn, moeten ze onderbouwd kunnen worden. Zonder betrouwbare bronnen verzandt men al snel in kretologisch gewauwel.

De manier waarop latinist Vereecke en zijn Belfort de 3 C’s benaderden, verschilde in se niet van de wijze waarop ze andere informatie vergaarden en verspreidden. Zelden gebruikten ze concrete, duidelijke en verifieerbare bronnen. En dat geldt nog steeds voor zowat alle onderwerpen die Vereecke onder handen neemt, van 9/11, ggo’s en 5G tot de vorm van de aarde.

Een constante in Vereeckes teksten is zowel de drang naar absolute vrijheid als het radicaal afwijzen van elke andere vorm van intellectueel gezag dan het zijne. En dat intellectuele gezag wordt niet geschraagd door een eerlijk bronnenonderzoek, en dus niet door intellectuele eerlijkheid.

Een kleine anekdote om dit deel te illustreren en voorlopig af te sluiten: wanneer Vereecke erop gewezen werd dat een van zijn bronnen in een nieuwsbrief het satirische e-magazine World News Daily Report is, wuift hij dat weg. “Ik heb dat niet nagegaan omdat het binnen de hele context slechts van quartair belang was”, schreef hij aan Brecht Decoene, die het akkefietje uit de doeken deed tijdens zijn lezing voor de Nederlandse skeptici in 2016 (vanaf 34:32, plus tweede presentatie, slide 14 e.v. voor details).

Diezelfde veronachtzaming van feiten en bronnen zal ik later in detail behandelen, wanneer ik zijn bekering tot de theorie van de platte aarde bespreek.

Shares
Frank Verhoft Geschreven door:

Verhalen over oude en nieuwe complotverhalen, pseudowetenschap en desinformatie. Volg me op Mastodon.